صنعت چاپ و خدمات پس از چاپ، برای آنکه بتواند خود را به مسیری که هم اکنون در آن قرار دارد برساند مسیری طولانی را پشت سر گذاشته است. به لطف پیشرفت های زیادی که در تولید ماشین آلات و افزایش تخصص افراد در این زمینه ایجاد شده، تقریبا هر اتفاقی که تصورش را کنید بر روی کاغذ می افتد.
اما تنها استفاده از ماشین آلات حرفه ای و بروز دنیا تنها نمی تواند تضمین کند که فایل چاپ شده از کیفیت لازم برخوردار باشد. از زمانی که تصمیم گرفته می شود محصولی مانند یک بروشور و یا یک پوستر طراحی شود تا زمان چاپ، راه درازی در پیش است و در این مسیر نیز فاکتورهای مختلفی دخالت دارند تا نتیجه نهایی، راضی کننده و رضایت بخش باشد.
یکی از مهم ترین موارد و نکاتی که تاثیر بسیار زیادی بر روی کیفیت چاپ دارد، توجه به طراحی است. رعایت اصول طراحی و نداشتن اشتباهات رایج در آماده سازی فایل چاپی می توانند بر روی خروجی کار تاثیر چشمگیری داشته باشد. اگر اقدامات صحیحی برای تهیه فایل صورت نگرفته باشد، فرآیند چاپ بسیار زمان بر خواهد شد و این به نفع هیچکس نیست.
اشتباهات چاپی که خطاهای رایج در آماده کردن فایل نیز یکی از آنهاست در نهایت تنها باعث ناراحتی مشتری شما خواهد شد و این چیزی نیست که شما از آن استقبال کنید. از بسیاری خطاها می توان قبل وارد شدن به بخش چاپ پیشگیری کرد.
در این متن قصد داریم در مورد چند اشتباه رایج آماده سازی فایل چاپی با شما صحبت کنیم تا با انجام ندادن این موارد، عملیات چاپ با سرعت و کیفیت بیشتری انجام شود.
یکی از بیشترین خطاها و اشتباهاتی که در کارهای چاپی مشاهده می شود، غلط های املایی هستند. همه ما ممکن است درگیر و دچار غلط های املایی در متونی که می نویسیم، باشیم و این کاملا طبیعی است. اما در کارهای چاپی یک مجتمع چاپ و بسته بندی، وجود غلط های املایی اصلا قابل بخشش و گذشت نیست و به هیچ عنوان نمی توان از آن چشم پوشی کرد.
در فرایند آماده سازی فایل چاپ به هنگام طراحی گرافیک فایل حتما باید فضایی برای خط برش در نظر گرفته شود که این مقدار سه میلی متر عنوان شده است. اگر این خط در فایل ها رعایت نشود، مشکلات اساسی ایجاد خواهد شد و احتمال اینکه بخش هایی از کار در حین عملیات برش از بین برود، زیاد است. به این نکته توجه کنید که برخی محصولات چاپی مانند پوستر، سربرگ و کارت ویزیت به خط برش بیشتری نیاز دارند و شما نیز به هنگام طراحی این محدوده را باید بیشتر در نظر بگیرید.
از دیگر عواملی که می تواند در فرایند آماده سازی فایل چاپی مشکل ایجاد کند و بر روی کیفیت چاپ فایل خروجی تاثیر منفی بگذارد، انتخاب رزولوشن ناکافی است. اگر وضوح و یا رزولوشن متناسب با فایل چاپی شما باشد، در نهایت کیفیت خروجی بسیار بالا خواهد شد. بهتر است وضوح تصویر برای چاپ، عددی بین ۳۰۰ و ۴۰۰ پیکسل در هر اینج باشد.
اشتباه بسیار بزرگی که در این رابطه دیده می شود، استفاده از رزولوشن های بسیار پایین است. به عنوان مثال، استفاده از تصاویری با وضوح ۷۲dpi به جای استفاده از تصاویری با وضوح ۳۰۰ dpi و یا بالاتر، موردی است که زیاد اتفاق می افتد و کیفیت چاپ را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
در فایل های چاپی بهتر است از تصاویر، انواع لوگو و متن های برداری استفاده کنید و متن ها و تصاویری که با استفاده از گرافیک موازی یا raster ایجاد شده اند، را به کار نبرید.
یکی از فرمت هایی که برای ذخیره عکس ها می توان استفاده کرد، دو فرمت gif و png هستند. محصولاتی که قصد دارید آنها را برای چاپ ارسال کنید، نباید در این دو فرمت ذخیره شوند؛ زیرا آنها برای چاپ در نظر گرفته نشده اند و کیفیت چاپی خوبی را نیز در پی نخواهند داشت.
حاشیه ها، در واقع مرزهای طرح به شمار می روند و هیچ گونه متن، آرام و عکسی نباید در آنجا قرار گیرد. به طور کلی این حاشیه ها یا border ها حداقل ۵ میلی متر از فایلی که برای طراحی چاپ کرده اید، باید فاصله داشته باشند.
به عنوان مثال، حاشیه های مناسب برای کارت ویزیت ۵ میلی متر و برای پوستر حدود ۲۵ میلی متر است. هرچه محصولی که شما قصد دارید آن را چاپ کنید بزرگتر باشد، این حاشیه و عدد نیز باید بیشتر در نظر گرفته شود.
وقتی فایلی را برای چاپ طراحی و آماده می کنید، نباید تبدیل مود تصاویر به CMYK را فراموش کنید. پس اگر تفاوت RGB و CMYK را نمی دانید به هیچ وجه فایلی را برای چاپ نهایی ارسال نکنید. RGB مود رنگی نمایشگر بوده و CMYK حالت رنگی چاپ است و عدم داشتن اطلاعات کافی در مورد این حالت های رنگی ممکن است خسارت های جبران ناپذیری را به بار آورد.
برنامه های مختلفی برای طراحی یک پروژه وجود دارند، اما شما باید برنامه و یا نرم افزاری که برای طراحی کار شما از همه مناسب تر است، را انتخاب کنید. برای طراحی عکس، آرم، متن و غیره باید از برنامه های متفاوت استفاده کنید تا خروجی، کارآمدتر و موثرتر باشد. برای مثال برای طراحی کارت ویزیت سعی کنید از فتوشاپ و برای طراحی صفحات کتاب می توانید از برنامه ایندیزاین استفاده کنید.
نرم افزارهای طراحی، برای پروژه ها و طراحی های مختلف در نظر گرفته شده اند و در صورتی که برنامه ای نامناسب انتخاب شود، ممکن است کیفیت چاپ را به شدت تحت تاثیر خود قرار دهد.
هر محصول چاپی، اندازه و ابعاد استاندارد خود را دارد و این مساله را طراح باید در حین طراحی مورد توجه قرار دهد. اگر قصد دارید کتابچه ای طراحی کنید که به فرض مثال سایز آن ۲۱ در ۱۴ سانتی متر است، شما نباید طراحی هایتان را خارج از این سایز انجام دهید و فرضا سندی آماده کنید که ابعاد آن ۲۱ در ۲۸ سانتی متر است.
سعی کنید در طراحی هایی که به صورت صد در صد قرار است چاپ شوند، از انجام این اشتباهات اجتناب کنید. جلوگیری از این خطاهای سهوی می تواند برای شما صرفه جویی اقتصادی به دنبال داشته باشد و ضمنا کاری با کیفیت در موعد مقرر به مشتری خود تحویل داده شود. در این مقاله از سری مقالات مجتمع چاپ و بسته بندی آریا هنر سعی شد تا با نکات گفته شده از اشتباهات احتمالی جلوگیری شود. بنظر شما چه مورد دیگه ای ممکن هست که باعث بروز مشکل در چاپ شود؟
2 دیدگاه
سلام وقتتون بخیر و خسته نباشید
خیلی عالی بود تشکر از مقاله خوبتون واقعا جایی ندیده بودم به این نکات ریز توجه کنه
سلام وقتتون بخیر سپاس از لطف و محبت شما خوشحالیم که مفید بوده براتون