قبل از اینکه وارد جزئیات چاپ افست (Offset Printing) یا افست لیتوگرافی شویم ابتدا باید توضیح دهیم که اساسا چاپ افست چیست؟ چاپ افست (Offset Printing) از روش های قدیمی است که با پیشرفت های اخیر توانسته بسیار پرکاربرد و محبوب باشد و مخصوصا برای سفارشات حجیم مقرون به صرفه ترین و بهترین گزینه است. در این مطلب از سری مقالات طراحی چاپ و بسته بندی آریا هنر علاوه بر بررسی کامل چاپ افست به بررسی تفاوت دقیق آن با چاپ دیجیتال نیز می پردازیم.
چاپ افست امروزی که به کمک کامپیوتر و کاملا اتوماتیک انجام می گیرد یک نوع سیستم چاپ است که اساس کار آن بر پایه سیستم رنگی CMYK (آبی فیروزه ای – قرمز ارغوانی – زرد و مشکی) است که تنوع رنگ بی نظیری را برای انواع چاپ بوجود می آورد که در اوایل چاپ افست دستی بود و مشکلات خاص خود را داشت.
امروزه کاربرد چاپ افست بسیار زیاد است و روشی بسیار محبوب و رایج محسوب می گردد که از جمله کاربردهای آن می توان به چاپ بروشورها، کاتالوگ ها، پوستر، کارت های ویزیت و هر چیزی که شما نیاز دارید طرح خود را روی کاغذ پیاده کنید استفاده می گردد که در ادامه شما را بیشتر با نحوه کارکرد آن آشنا می کنیم.
مقاله پیشنهادی: تفاوت چاپ افست خشک و تر
برای انجام چاپ افست ابتدا باید به این نکته توجه کنید که با توجه به عملکرد آن بر پایه سیستم ۴ رنگی CMYK، ۴ سری غلتک به فرم ۳ تایی استفاده می شوند. در کل ۳ نوع غلتک اصلی در این روش استفاده می شود: غلتک پلیت (Plate Roller) که یک صفحه آلومینیومی دارد و طرح شما روی آن نقش بسته – غلتک افست یا لاستیکی (Rubber Roller یا Blanket Roller) – غلتک چاپ (Print Roller) که صفحه کاغذ را تکان می دهد.
علاوه بر این سه نوع، دو غلتک فرعی به نام غلتک آب که به بخش های غیر تصویری طراحی شما روی غلتک پلیت منتقل می شود. غلتک جوهر (مثلا به رنگ آبی فیروزه ای) که به بخش های تصویری طراحی شما روی غلتک پلیت منتقل می شود چون آب در نواحی دیگر، دفع کننده چربی یا همان جوهر رنگ است.
پس از اینکه رنگ منتقل شد، غلتک پلیت با چرخش خود، تصویر جوهر گرفته را به غلتک دومی منتقل می کند که در خلاف جهت چرخش آن در حال چرخیدن است. سپس غلتک سوم با چرخش در خلاف جهت غلتک دوم باعث عبور کاغذ شده و همزمان در اثر تماس با غلتک دوم، طرح بر روی آن قرار می گیرد.
در واقع الان متوجه شدید که چرا به آن چاپ افست گفته می شود چون طرح مستقیما بر روی کاغذ قرار نمی گیرد و توسط غلتک ها انجام می شود. مراحلی که گفته شد برای یک رنگ بودند و برای سه رنگ بعدی نیز همین روند تکرار می شود.
اما روش چاپ افست تنها یکی از دو نوع روش چاپ بسیار پرکاربرد امروزی است و در ادامه قصد داریم با معرفی چاپ دیجیتال مقایسه ای بین این دو مورد به همراه بررسی مزایا و معایب هر یک انجام دهیم.
تا اینجا کاملا با روش انجام چاپ افست آشنا شدید که وقتی هر یک از ۴ مجموعه غلتک ها تنظیم و کالیبره شوند، برای حجم های بالا با چه سرعت زیادی می توانند کار کنند و روش مقرون به صرفه ای است. در روش چاپ دیجیتال، از سرعت بسیار بالای آن برای تعداد کم مثل ۵۰ کارت تبریک یا تراکت استفاده می کنند و کیفیت آن هم تا حد زیادی شبیه به چاپ افست است.
در چاپ دیجیتال اصلا از غلتک استفاده نمی شود اما در عوض از تونر (مثل پرینترهای لیزری) یا جوهر مایع (پرینترهای بزرگتر) استفاده می کند. ضمنا مواقعی که هر تکه از طرح نیاز به کد، آدرس یا اسم مخصوصی دارد، نوع دیجیتال گزینه بهتری است.
در واقع در این روش نیز از همان سیستم رنگی CMYK استفاده می گردد اما نه به طریقی که در چاپ افست مشاهده کردید بلکه تصویر شما به شکل دیجیتالی شده به شکل بیت مپ به پرینتر ارسال می گردد که رنگ هر نقطه یا بیت توسط بخش کامپیوتری کنترل می شود.
تا اینجا با تفاوت در اساس کاری هر یک از روش های چاپ افست و دیجیتال آشنا شدید و در ادامه به شکلی دقیقتر این دو روش را مقایسه می کنیم:
مقاله پیشنهادی: انواع دستگاه چاپ افست
با توجه به موارد گفته شده باید توجه داشته باشید که برحسب نیاز و موارد کاری یکی از این دو مورد را انتخاب کنید.
چاپ افست از روش های چاپ بسیار پرکاربرد
مجتمع چاپ و بسته بندی آریا هنر، یکی از برترین شرکت های چاپ افست تهران با ارائه خدماتی نوین و بی نظیر در زمینه چاپ افست، بهترین کیفیت ممکن را برای کلیه سفارشات شما رقم می زند که شما عزیزان قبل از ثبت قرارداد و سفارش کاری خود می توانید نمونه کار چاپ افست دریافت کنید تا در صورت رضایت شما عزیزان پروسه کاری استارت بخورد.
منابع:
تحقیقات فردی
2 دیدگاه
سلام وقتتون بخیر
در مورد با تفاوت چاپ افست و چاپ دیجیتال من خیلی جاها خوندم و البته یکی از پی ثابتای بلاگ شمام، این مقاله تون خیلی خوبه که ابتدا در مورد یکی از انواع چاپ گفتید بعد تفاوتش رو گفتید. مقاله چاپ دیجیتال رو هم بزارید لطفا تشکر از شما
سلام زنده باشید لطف دارید بروی چشم در حال آماده شدن هست.