چاپ افست (Offset Printing) تکنولوژی است که از اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ رواج پیدا کرد که به آن چاپ غیر مستقیم (Indirect) نیز گفته می شود. اما دقیقا منظور از چاپ افست چیست؟ همانطور که در مقاله چاپ افست گفته شد؛ به چاپ افست که امروزه با آن آشنا هستیم به افست تر یا Wet نیز معروف است که فرایندی کاملا اتوماتیک و کامپیوتری است که براساس سیستم رنگی (آبی فیروزه ای، قرمز ارغوانی، زرد و مشکی یا CMYK) کار می کند که از ترکیب آنها تنوع رنگ بسیار زیادی تشکیل می شود و با توجه به اتوماتیک و کامپیوتری بودن فرایند، نسبت به چاپ افست دستی که در اوایل استفاده می شد، بسیار راحتتر و سریعتر است.
معمولا چاپ افست را با چاپ دیجیتال مقایسه می کنند که قبلا در این رابطه مقاله جامعی نگارش کرده ایم و می توانید با مراجعه به آن در همین سایت اطلاعات خود را تکمیل کنید. چاپ افست که به دلیل قرارگیری غیر مستقیم طرح بر روی کاغذ و شیوه کاری براساس غلتک به افست معروف است خود به دو نوع خشک (Dry یا Waterless) و تر (Wet یا Water-based) تقسیم بندی می شود. و در ادامه به تفاوت چاپ افست خشک و تر خواهیم پرداخت.
چاپ افست از محبوب ترین روش های صنعت چاپ می باشد.
چاپ افست تر یا Wet یا Conventional (رایج) نوع بسیار متداولی است که امروزه در دنیا استفاده می شود و اکثرا در داخل کشور نیز براساس همین متد فعالیت دارند. همانطور که گفتیم چاپ افست که از ۳ غلتک آلومینیومی حامل طرح، غلتک افست یا لاستیکی (Rubber) و غلتک چاپ و به همراه غلتک های آب و جوهر (Ink) تشکیل شده است.
غلتک آب به عنوان غلتک فرعی محتوای آن به بخش غیر تصویری طرح مورد نظر روی غلتک پلیت آلومینیومی منتقل می گردد و غلتک جوهر (به همان رنگ های CMYK ولی به ترتیب) به بخش تصویری طرح مورد نظر روی غلتک مربوطه منتقل می گردد. چون آب در نواحی غیر تصویری، جوهر را دفع می کند.
پس از انتقال آب و جوهر به غلتک اولی و چرخش آن، تصویر به غلتک دوم منتقل می گردد که چرخش آن در جهت عکس غلتک قبلی است و غلتک سوم نیز با چرخش در خلاف جهت، کاغذ را عبور داده و همزمان طرح را به خود می گیرد.
چاپ افست خشک (Waterless یا Dry) نوع دیگری از چاپ افست محسوب می شود که رویه کاری آن مقداری متفاوت است و بخاطر نبود غلتک آب، به نوع خشک معروف شده است. در این مدل از نیروی دافعه بین جوهر و بخش حاوی سیلیکون استفاده می شود.
پلیت مربوطه در اثر تابش نور، بخش سیلیکونی و غیر سیلیکونی مشخص می شوند و غلتک جوهر با انتقال جوهر خود به این غلتک، بخش سیلیکونی آن را دفع کرده و جوهر وارد بخش غیر سیلیکونی یا حاوی تصویر می شود و بخش حاوی سیلیکون نیز حاوی بخش غیر تصویری بوده و جوهر به خود نمی گیرد.
اما مزیت این روش در چیست؟ چاپ افست به روش خشک، کیفیت چاپ بهتری داشته و هر بار که این عمل تکرار می شود از کیفیت رنگ و چاپ کاسته نمی شود. از طرفی در روش تر، باید ابتدا تعادل بین جوهر و آب را تنظیم کرد و همین عامل بسیار زمان بر است و هدر رفت آب نیز زیاد است.
از طرف دیگر بخاطر وجود ایزوپروپیل الکل، هرگونه تولید VOC از بین می رود و سازگاری آن با محیط زیست بسیار بالا خواهد بود. کیفیت چاپ در این روش بالاتر است و تضاد رنگ به خوبی مشخص می باشد.
اما چاپ افست خشک معایبی هم دارد مثلا نیاز به چراغ های UV برای خشک کردن جوهر بر روی کاغذ دارند، جوهرها و مواد افزودنی نیز گران قیمت تر است. از طرفی با اینکه سرعت چاپ در این شیوه در دستگاه های پیشرفته به ۶۰ متر در دقیقه هم می رسد، باز هم به سرعت چاپ افست تر یا Wet نمی رسد. ضمنا بخش های حاوی سیلیکونی و غیر سیلیکونی بر روی پلیت حاوی طرح، به شدت نسبت به دما حساس هستند به نحوی که اگر دما کمتر از حد مجاز باشد، بخش های نارنجی رنگ در طرح ایجاد می گردد و دمای بالاتر از حد مجاز نیز جوهر را تار خواهد کرد.
چاپ افست به شیوه خشک نیاز به غلتک آب ندارد.
اصطلاحی که در صنعت چاپ استفاده می شود و بعضی مواقع برای افراد سؤال می شود این است که زینک چاپ افست چیست؟ اولین پلیت هایی که در چاپ افست استفاده شدند از جنس روی یا Zinc بودند و دلیل اینکه هنوز به اشتباه به آنها پلیت زینک گفته می شود همین است اما همانطور که می دانید پلیت های حامل طرح در دستگاه های امروزی، از جنس آلومینیوم می باشند اما روش کار مشابه بود منتها کشش روی نسبت به آب ضعیف و نیازی به آماده سازی و مراحل بسیار اضافه تری بود.
در هر صورت روشی که در چاپ افست استفاده می شود از ۳ غلتک اصلی؛ غلتک پلیت حامل طرح از جنس آلومینیوم، غلتک افست یا لاستیکی و غلتک چاپ است که همراه با دو غلتک کمکی آب و جوهر کار خود را انجام می دهند و به این نوع رایج افست تَر یا خیس گفته می شود. بر همین اساس دو نوع چاپ افست خشک و تر وجود دارند که به توضیح بیشتر آنها می پردازیم.
اکنون که با انواع چاپ افست آشنا شدید بد نیست به کاربرد این شیوه چاپ نیز آشنا شوید که امروزه مخصوصا در سفارشات حجیم کاربرد این نوع شیوه چاپ بسیار بیشتر و محبوبتر است. لذا با توجه به اهمیت و گستردگی کاربرد این نوع شیوه چاپ، به بیان کاربردهای آن می پردازیم:
به طور کلی هر بخشی که برای امور چاپ به تعداد بالا نیاز داشته باشد قطعا این شیوه مناسب تر و از لحاظ مالی نیز مقرون به صرفه تر است و کیفیت در این مدل نیز مناسبتر می باشد.
مجتمع چاپ و بسته بندی آریا هنر، یکی از حرفه ای ترین شرکت های چاپ افست خشک و نر تهران.
مجتمع چاپ و بسته بندی آریا هنر با در اختیار داشتن چاپخانه افست بسیار مجهز و حرفه ای، خدمات بی نظیر و بسیار با کیفیتی را در زمینه چاپ به شیوه افست ارائه می کند که برای کسب رضایت مشتریان و فراهم کردن شرایطی جهت بهره مندی تمامی مشتریان از این خدمات چاپ، قیمت چاپ افست را نیز بسیار مناسب و مقرون به صرفه در نظر گرفته است.
شما مشتریان عزیز می توانید جهت ثبت قرارداد و سفارشات کاری خود از طریق شماره های درج شده در داخل سایت، با همکاران واحد فروش تماس حاصل فرمایید تا ضمن دریافت مشاوره رایگان، بهترین فرم همراه با نمونه چاپ افست با تعرفه اعلام گردد.